Format atmak çok kolay bir iştir. Bu makale ile bilgisayarınıza yarım saat gibi kısa bir sürede format atmayı öğreneceksiniz. Herkesin anlayacağı bir dilde yazılmıştır. Bir defa yaptıktan sonra bir daha bakma ihtiyacı hissetmezsiniz.
 

Not: Format atabilmeniz ve okuduklarınızı iyice anlayabilmeniz için sizlere bir yöntem önereyim. Resimlere hiç bakmadan bir defa makaleyi okuyun. İkinci defa okumaya başladığınızda her açıklamayı okuyup, ardından resmine bakın. Göreceksiniz ki format atmak çok kolay bir iş. 

Sadece ve sadece yazılanları uygulayın.

Windows Vista Format Atmak forum bölümümüzde açıklanmıştır. Yakında resimli makale olarak yayımlanacaktır.  

Bilgisayara Format Atma Resimli Anlatım

 

1. XP Format CD’nizi bilgisayarınıza takın ve bilgisayarınızı kapatın. Bilgisayarınızı yeniden açarken klavyenizden “delete” tuşuna sürekli basın, taki resimdeki gibi bir mavi ekran karşınıza çıkana kadar. Mavi ekranda yapmamız gereken Bios ayarlarından, bilgisayarınızı Cd-Rom’dan başlamaya ayarlamanız. Sağ ok tuşuyla “Boot”yazan yere gelin.


 

Format Atma Resim 2

2. Aşağı oklarla “Boot Device Priority” yazan yere girin. “1st Boot Device” yazar. “Enter”a basarak oradan Cd-Rom‘u seçmelisiniz. Ardından “F10”a basın ve “Enter” diyerek değişiklikleri kaydedin.


 

Format Atma Resim 33. Değişiklikler kaydedilince bilgisayarınız yeniden başlar. Başlama sırasında eğer ayarları doğru yaptıysanız ekranda “CD’den ön yükleme yapmak için bir tuşa basın” yazısı görünecektir. Bir tuşa basın ve arkanıza yaslanın. Çünkü bundan sonrası çok kolay.


Format Atma Resim 44. Birkaç dosya yüklemesi yapılır ve bilgisayar karşınıza “Kur’a Hoş Geldiniz” yazısını çıkartır. Altında da seçenekler vardır, resimde gördüğünüz gibi. “Windows XP’yi şimdi kurmak için ENTER’a basın” yazıyor. Ne yapcaz! Tabi ki “Enter”a bascaz.
 

 

Format Atma Resim 55. Karşımıza “Windows XP Lisans Sözleşmesi” çıkar. Klavyeden “F8”e basarak bu sözleşmeyi kabul etmiş olursunuz ve bir sonraki adıma geçersiniz.


 

Format Atma Resim 66. Evet karşımıza format atabileceğimiz bölümler geldi. Bilgisayarınızda genel olarak “C” ve “D” sürücüleri, birimleri vardır. Genel olarak herkes “C”ye format atar. Formatın daha sağlıklı olması için C sürücüsünü silmeli ve tekrar oluşturmalısınız. Bunun için şunları yapın: Oklar yardımıyla “C sürücüsünün üzerine gelin”, Seçili bölümü silmek için D’ye basın yazıyor. Sizde klavyenizden “D” harfine basın.


 
Format Atma Resim 77. “C”yi tamamen sileceğiniz için sizden bu işlemi onaylamanızı isteyecektir. Onaylamak ve silme işlemini gerçekleştirmek için klavyeden“L” harfine basın. Böylelikle C sürücüsünü silmiş olacaksınız.   

 

Format Atma Resim 88. C sürücüsünü sildikten sonra tekrar bu sürücüyü oluşturup, bu sürücüye format atmasını sağlamalıyız. C sürücüsünü tekrar oluşturmak için klavyenizden “C” harfine basın. Ardından boyut girmenizi isteyecek ama zaten boyut yazıyor direk olarak “Enter”a basın ve C sürücüsünü tekrar oluşturmuş olun.


Format Atma Resim 99. Tekrar arkanıza yaslanın 🙂 C sürücüsünü silip oluşturduktan sonra artık format atmanın zamanı geldi. “C sürücüsü seçiliyken” klavyenizden“Enter”a basın.
 

 

Format Atma Resim 1010. Size “C”yi nasıl biçimlendireyim diye soracak. Seçeneklerden şunu seçin “Bölümü, NTFS dosya sistemini kullanarak biçimlendir (Çabuk)” ve “Enter”a basın.


 

Format Atma Resim 1111. Bundan sonra bir şeye dokunmayın. Kur kendisi hallediyor zaten. Kur, C sürücüsünü biçimlendirir ve sizde izlersiniz.

 

 

Format Atma Resim 12

12. Kur, dosyaları Windows yükleme klasörlerine kopyalar sizde izlersiniz.

 


 
Format Atma Resim 1313. Kur, bilgisayarı yeniden başlatır sizde izlersiniz.
  
 
 

 
Format Atma Resim 14

14. Bilgisayarınız yeniden açılır ve karşınıza güzel bir ekran gelir. Burada sadece iki ayar yapcaz, ondan sonra format bitmiştir. 39 dakika var gösterir ama 15 dk olmadan halleder 🙂

 


 

Format Atma Resim 1515. Dakika 34″ü gösterirken karşınıza “Bölge ve Dil seçenekleri” gelir. “İleri” diyoruz.

 


 

Format Atma Resim 1616. Sizden bir isim yazmanızı isteyecek, istediğiniz ismi yazın ve “İleri” deyin.

 

  
Format Atma Resim 1717. Sizden ürün anahtarını isteyecek. Ürün anahtarınızı yazıp “İleri” diyorsunuz.

 


  
Format Atma Resim 1818. Saçma bir pencere daha çıktı yine “İleri” diyoruz. Burada parola belirlemek isterseniz, kendinize bir parola belirleyebilirsiniz. Parola koymayacaksanız “İleri” deyin.
 

Format Atma Resim 1919. “Tarih ve saat ayarları” çıktı karşımıza, bu tarih ve saat ayarları doğru mu diye kontrol edin. Eğer doğruysa, durmak yok, yola devam “İleri” diyoruz.
 

Format Atma Resim 2020. Bu ayardan sonra 10 dakikada falan gerekli yüklemeleri yapar ve bilgisayarınızı yeniden başlatır. Bilgisayarınız yeniden başladığında “Windows otomatik olarak ekran çözünürlülüğünüzü”değiştirir şeklinde bir yazı yazar. “Tamam” deyin bırakın ayarlasın.

 

Format Atma Resim 2121. “Windows ekran çözünürlülüğünüzü ayarladı. Bu yazıyı görebiliyorsanız Tamam deyin” şeklinde bir uyarı verir. Ona da “Tamam” deyin. Maksat gönlü olsun 🙂

 

 
Format Atma Resim 2222. “Microsoft Windows’a Hoş Geldiniz” ekranı çıkar. Şekildeki gibi sağ en altta “İleri” okuna basarak bu sayfaları geçin. Sadece bir sayfada isim isteyecek sizden, kurulum sırasında yazmış olduğunuz ismi tekrar yazın o kadar.
 

  

 

Ayrıca bilgisayarınıza format atmadan önce uygulamalı olarak bunu bir simülatör ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede format atmak için kendinizi daha hazır hissedeceksiniz.

XP Kurulum Simülatörünü İncelemek ve Bilgisayarınıza İndirmek İçin Tıklayın  

Sizlere bir sürücüyü nasıl ikiye bölebileceğinizi de başka bir yazıyla anlatıp, buraya linkini vereceğim. Format atmayla ilgili her türlü sorunuzu yorum olarak yazabilirsiniz. Elimizden geldiği kadar sorunlarınızın çözüm yolunu sizlerle paylaşırız.

 

Hepinize kolay gelsin.

Windows Vista Format Atmak forum bölümümüzde açıklanmıştır. Yakında resimli makale olarak yayımlanacaktır.

D Sürücüsünü Silmek ve D Sürücüsüne Format Atmak

Bilgisayarı ilk aldığınızda sadece “C” sürücüsü olabilir bilgisayarınızda. İsteğinize göre bu “C” sürücüsünü format atarken “C ve D” sürücüleri olarak ikiye bölebilirsiniz. Birden çok sürücü kullanmanızı her zaman öneririm. Genellikle işletim sistemi “C” sürücüsüne kurulur. D sürücüsü ise bilgisayarınızı daha düzenli kullanmanız, bazı bilgilerinizi yedekleyebilmeniz için size avantaj sağlayacaktır.

D Sürücüsünü Silmek (Ya da başka herhangi bir sürücüyü silmek)

D sürücüsü silinebilir mi? D sürücüsü tabiki silinebilir. Makalede “resim 6″ya tıklarsanız eğer benim bilgisayarımda 4 tane sürücü olduğunu görebilirsiniz. Bunlar (C, D, E ve F sürücüleridir). Şimdi diyelimki D sürücüsünü silmek istiyorum, ya da başka herhangi bir sürücüyü silmek istiyorum.

* Silmek istediğiniz sürücünün üzerine gelin (Ok tuşları ile sürücüyü seçin)

* “Seçili bölümü silmek için D’ye basın” yazıyor. Klavyeden “D” harfine basarız. Silme işlemini onaylamanız istenir. “L”ye basın ya da “Enter”a basın der devam etmek için. Basıp silebilirsiniz. Silme işlemi bu kadar basit.

“D”yi sildiğinizde şöyle bir şey olur. Mesela bilgisayarınız 200 GB diyelik. C sürücüsü 100 ve D sürücüsü de 100 GB olsun. D’yi sildiğinizde bilgisayarınızın sadece 100 GB’lık C sürücüsünü kullanabilirsiniz. 200 GB’ın tamamını C sürücüsünde kullanmak için, D sürücüsünü sildikten sonra C sürücüsü de silinir ve “Bölünmemiş alan”da bir sürücü oluşturulur. Burada anlattıklarımın hepsini 6. resimde üstte okunan 3 yönergeden rahatlıkla yapabilirsiniz.

D Sürücüsüne Format Atmak (Ya da başka herhangi bir sürücüye format atmak)

Bilgisayarın bütün sürücülerine format atılabilir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çift işletim sistemi kurmamaktır. Nedir yani! Şimdi format atmak için CD’mizi taktık, formatımızı atcaz. Resim 6 ya kadar geldik diyelim. Bizim C sürücüsünde şuan işletim sistemimiz yüklü. Biz C’yi silmeden D sürücüsüne format atabiliriz ve yeni bir işletim sistemiyükleyebiliriz. C sürücüsünü silmeden bu işlemi yaparsanız bilgisayarınızda iki tane işletim sistemi olmuş olur. Hem C ve hem de D sürücüsünde. İki işletim sistemi kullanmak bilgisayarın açılışını yavaşlatabileceği gibi farklı sorunlarla da karşılaşmanıza neden olabilir.

Sorunsuz bir şekilde D sürücüsüne format atılamaz mı? Tabiki atılabilir. Eğer C sürücüsünü silip yeniden oluşturursanız ya da biçimlendirirseniz (içindeki bilgileri kaybedersiniz), D sürücüsüne de format atabilirsiniz. C sürücüsüne nasıl format atılıyorsa, D’ye de aynı şekilde format atılıyor. Mantıklı bir şekilde düşündüğünüzde zaten elinizde C ve D sürücüleri var. İstediğinize format atabilir, istediğinizi silebilir, isterseniz bunları birleştirebilir ya da daha fazla sayıya da bölebilirsiniz. Hiçbir sorun yaşamazsınız.

Anlaşılmayan bir nokta var ise yorum yazarak sorabilirsiniz. En kısa sürede yanıtlayıp kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırabiliriz.

Bilgisayara Format Atmak Resimli Anlatım

Arama Bulutu: Format atmak, Bilgisayara format çekme, Bilgisayara format atma resimli, format atmanın en kolay yolu, yeni makale format, en kolay format atma yöntemi, vista format atmak resimli anlatım, format atmak için ne yapmak gerekir, windows xp en kolay format atma yolu, bilgisayar format atma yöntemleri, bilgisayara format atma nasıl olur? sadece c sürücüsünü formatlama, format nasıl çekilir resiml

Format bilgisayara, format nasıl atılır, xp format, disk, format atma, Windows xp format, bilgisayara format atmak, xp format atma anlatım,  resimli anlatım, pc ye format atma,format atamıyorum,  xp ye format atma, bilgisayar, c ye format atma, elle format nasıl yapılır? Format nasıl çekilir,  işlemi, nasıl, yolları, yöntemleri, format atmak istiyorum, resimli anlatım, hard format atma, pcye, Türkçe, format çekme, hard disk format, xp format atma resimli, için, bilgisayarıma, nasıl olur? Format atılması, Nasıl yapılır? Xp de, format kurulumu, fomat atma, biçimlendirme, xp ye format atma resimli, xpye farmat atma..

Categories:

One response

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir